София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

БСДП с декларация срещу премахването на машинното гласуване

„Настояваме волята на народа да се спазва“

5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

След предложението за премахването на машинното гласуване за местните избори, което беше изразено от ГЕРБ, Обединени патриоти и Воля, реакциите в политическото пространство не закъсняха. Българската социалдеморкатическа партия остро осъди това намерение и изпрати декларация с призив желанието на българския народ, отчетено при проведения референдум през 2016 година, електронно гласуване да съществува, да бъде спазено.

Ето какво гласи декларацията:


Три месеца преди предстоящите избори за местни органи на властта управляващите подготвят нови промени в Избирателния кодекс. На прицел е машинното гласуване. Предлага се то да отпадне за местни и парламентарни избори преди изобщо да е било въведено. Изтъкваните причини са, че е скъпо и ще повлияе негативно върху избирателния процес. Истинските са, че ЦИК не е готова да го въведе, а парламентарно представените политически сили се страхуват обективността, която то носи да не се отрази негативно върху техните резултати, показвайки истинския вот на избирателите. От вносителите звучат обвинения към извънпарламентарните партии, че те неглижират организационния процес на изборите, без ни най-малко да вземат предвид, че същите са законово тотално изключени от него. Единствено вярното в прозвучалата нападка е, че извънпарламентарните партии „нямат думата“ при осъществяването на изборния процес.
От името на БСДП припомняме, че на 25 октомври 2015 г. бе проведен референдум за въвеждане на електронно гласуване. На него 69,5% от участвалите над два милиона и половина избиратели дадоха своя вот за въвеждане на електронно гласуване. От тогава изминаха близо четири години, в които въпроса се спотайваше и отлагаше по уж обективни причини. Днес сме в ситуация, в която мненията, изразени на референдум се трактуват от управляващите избирателно според интереса. Българската социалдемократическа партия и през 2015 г. и сега отстоява позицията за въвеждане на електронно гласуване, защото то ще облекчи избирателите и ще премахне субективността на изборните комисии. Настояваме, волята изразена от народа да се спазва, защото това изисква една истинска, а не парадна демокрация.


09.07.2019 г.
ИБ на БСДП