София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

БСП: АПИ се опитва да прикрие случая с проверка на пътищата

Левицата ще сезира европейските институции

пропускане
5 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

"АПИ се опитва да прикрие случая с проверка в независима европейска лобаротория на българските пътища и магистрали и  открито се подиграва с българските избиратели."  Това каза евродепутатът от БСП Елена Йончева на пресконференция в централата на партията. „До този момент АПИ отказва да даде разрешение за взимане на вертикални проби на ядки на българските магистрали и пътища и тяхното предоставяне в независима европейска лаборатория", добави Йончева и уточни, че става дума за пътища, които са строени и ремонтирани през последните пет години. "Вместо разрешение да бъдат взети подобни проби, АПИ ни запознава с проектите на тези точки, но те  са необходими едва след като имаме резултати от  тях, т.е.  след като имаме разрешение  за взимане на проби. В противен случай те са безполезни", уточни евродепутатът от левицата. "Нямаме съмнение, че по документи пътищата ни, които са  строени последните пет години, са в перфектно състояние, както и пътят до Своге", добави  още Йончева. 

Тя обясни, че  лабораторните изследвания ще покажат дебелината, количеството от материал  и отделните пластове на пътната настилка, използването на неподходящи материали и нивото на сцепление. „АПИ изиска от нас да предоставим нашите експерти. Няма закон, който да предвижда това. Ние сме  наясно, че давайки им имената на нашите експерти, те ще бъдат подложени на цялата машина за сплашване, с която разполага ГЕРБ. Ще сезираме европейските институции за начина, по който се укрива информация от българския данъкоплатец и българския избирател и от българските народни представители“,  обеща  още Йончева.  Евродепутатът от левицата заяви пред медиите, че през следващата седмица ще им бъде предоставена цялата кореспонденция между БСП и АПИ.  

"Призовавам регионалния министър и председателя на УС на АПИ незабавно да кажат - разрешават или не независима европейска екпертиза на пътищата”. Това каза зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски по време на пресконференцията. Той призова отговорът да бъде еднозначен. „Не да ни пускат по различни пътечки. За осем месеца се смениха трима управители на Агенция „Пътна инфраструктура“. Стоят и се крият, защото ги е страх и знаят истината. Ако не ги е страх, ако са сигурни в качеството на българските пътища, моля, още в рамките на тази седмица, да дадат необходимото разрешeние“, заяви Свиленски.

Той беше категоричен, че след получаването му в рамките на двадесет и четири часа БСП ще им предостави независимата европейска лаборатория. „Всичко, което са поискали - план за организация за движението, всичко е готово и подготвено. Въпросът е за едно разрешение. Истината не е в интерес на БСП, а на българските граждани и на европейските, с чиито средства са построени тези пътища“, каза още Свиленски. Той запозна подробно медиите с хронологията от цялата кореспонденция между левицата и АПИ за последните осем месеца. 

"Не искаме да четем розовите приказки за пътищата, които ни разказва и ни пише Бойко Борисов. Това каза зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Христо Проданов по време на пресконференцията. „Искаме истината, не да политизираме този въпрос, защото пресконференцията, която вчера ГЕРБ даде, беше политизиране на въпроса“, заяви Проданов.