София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

БСП: Банов да си подаде оставката

Или Борисов да му я поиска, щом няма мъжеството сам да се оттегли

4 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

От БСП поискаха оставката на министъра на културата Боил Банов заради това, че министерството не е обжалвало в срок пред Върховния касационен съд решението по делото за забавеното строителство на „Ларгото“.
Вчера ръководителката на правната дирекция на културното министерство подаде оставка, а във ведомството върви проверка за действията на служителите по случая. Днес депутатът от левицата Александър Симов заяви, че заради този пропуск министерството няма да получи над 750 хиляди лева неустойка от изпълнителите на ремонта и ще трябва да плати 73 хиляди лева за съдебни разноски.
Симов обясни, че Министерството на културата е изпуснало сроковете за обжалване, в резултат на което българският данъкоплатец губи безвъзвратно 700 000 лева. По думите му, отговорността за това скандално бездействие на културното ведомство ще понесе юристка, което, според Александър Симов, е замазване на следите. Отговорността при такава афера е редно да поеме единствено и само Боил Банов, категоричен бе депутатът от БСП. Симов призова премиера Бойко Борисов да поиска оставката на министъра моментално, след като Банов няма мъжеството и морала сам да се оттегли от поста си.
Казусът със забавения ремонт на „Ларгото“ и разпространяването на записи, с които според БСП, Боил Банов е съдействал за опрощаване на неустойката на строителната фирма, стана известен като скандала „Ало, Банов съм“.