София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

БСП: Без машинно гласуване ще има масово купуване на гласове

Това коментира новият заместник-председател на парламента Кристиан Вигенин

5 годиниПолитика 6 Боряна Райчева

От БСП смятат, че отмяната на машинното гласуване ще позволи масово купуване на гласове. Това заяви в ефира на Нова Телевизия новият заместник-председател на парламента Кристиан Вигенин.

Той смята машинното гласуване е голямо достижение на демокрацията по отношение на изборния процес и сега е на път да остане в историята.

„Начинът, по който ГЕРБ се отнася към изборите, е скандален. Видяхме, че преди европейските избори се правиха промени в законодателството. Една абсолютно недопустима практика”, коментира Вигенин.

„Всичко това, заедно с безпрецедентното орязване на бюджетите на партиите средата на годината, когато всичко е планирано, е скок към авторитаризъм в България. Машинното гласуване е начин да се справим с голяма част на дефицитите на изборната система”, заяви още Вигенин.

Заместник-председателят на БСП добави още, че до 2021 година партията няма да е длъжник на държавата. Червените ще се опитат да води политика в полза на хората, а не на корпорациите. В момента в общинските структури на партията правят оценка на кметовете.

Относно новата му длъжност на нов заместник-председател на парламента Кристиан Вигенин коментира, че самата БСП бойкотира дълго време работата на Народното събрание, но след изборите са решили да се върнат изцяло. Той добави, че ще се опитат да работят конструктивно и да използват парламентарните механизми, за да отстояват позициите на партията. Относно какво ще бъде отношението им в парламента Вигенин каза, че това зависи от управляващото мнозинство и дали склонно да зачита принципите и изискванията на БСП.