София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

БСП: Данъкът за стари коли да отива за чист въздух

ГЕРБ обвиниха червените депутати в лицемерие

5 годиниПолитика 8 Боряна Райчева

Спорният данък върху старите автомобили, станал причина за задочния конфликт между управляващите и президента преди седмици, може реално да помогне за справянето с проблема с мръсния въздух в големите градове, това заявиха депутати от БСП по време на нарочна пресконференция, провела се по-рано днес и обясниха как според тях това може да се случи на практика.
 
Тази отговорност и този проблем изисква спешни мерки. затова парите от този данък върху старите автомобили според нас трябва да бъдат насочени към тези, които констатираме ,че най-много замърсяват. В случая, хората или въобще домакинствата, които се отопляват с твърдо битово гориво, това заяви председателят на столичната организация на социалистите Калоян Паргов.
 
Според Паргов, предлаганата от тях мярка би помогнала реално за борба със замърсяването. Колкото до въведения от общината в София "зелен билет", с който днес гражданите и гостите на града можеха да пътуват с цялата градска мрежа, от БСП го определиха като кризисен пиар.
 
Отговорът на ГЕРБ не закъсня. Представителите на  управляващите в Столична община обясниха, че мярката за по-евтината еднодневна карта вече дава своите резултати и изтъкнаха и всички други течащи мерки за контрол.
 
Депутати от ГЕРБ стигнаха и още по-далече като дори  обвиниха опозицията в лицето на БСП в лицемерие, защото те не били подкрепили в зала закона за данъка върху старите автомобили.
 
Управляващите припомниха и предложението на кмета на София Йорданка Фандъкова за криминализиране на замърсяването на въздуха чрез горене на всякакви отпадъчни материали.