София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

БСП дари препарати и одеяла на пострадалите в Роман

По улиците и градинките в града започна третиране срещу паразити

6 годиниПолитика 10 Боряна Райчева

Народни представители от ПГ на "БСП за България", областните съвети на БСП във Враца и Перник и областният съвет на МО в БСП-Перник дариха почистващи и перилни препарати, дезинфектанти и одеяла на жителите на пострадалите от наводнението в гр. Роман. След като вчера бяха доставени първите 60 комплекта с кофи, препарати и чували за смет, днес млади социалисти от Перник доставиха одеяла и дезинфекциращи препарати.

„След изнесеното заседание на ОблС на БСП – Враца в Роман, социалисти от организацията в града и областният съвет на БСП се организираха, за да помагат на пострадалите си съграждани да почистят домовете си и да извозят унищожената покъщнина. Трагедията на хората е голяма и затова сме впрегнали всички сили, за да помогнем“. Това каза председателят на ОблС на БСП – Враца Иво Лилов. Той добави, че БСП е доставила и водоструйки, с които се почистват и дезинфекцират къщите на хората, защото общината дезинфекцира само общи площи и то избирателно. Лилов коментира, че отводнителните канали в града са почистени, едва след бедствието, което допълнително е усложнило ситуацията. Той бе категоричен, че социалистите ще търсят справедливост за жителите на града и ще изпратят писмо до прокуратурата, за да се направи проверка- дали в нощта на наводнението са изпускани язовири.

„Единствено представителите на БСП са тук, за да ни помогнат. Държавата и общината ги няма“, заявиха жители на Роман. Те коментираха, че е добре, че е започнало поне третирането с препарати на улиците и градинките, за да не плъзнат зарази. „Питаме, обаче, защо улиците се почистват и третират с препарати избирателно? Дали принципът е политически, етнически или друг“, попитаха те. Жителите на града са категорични, че не вярват, че наводнението е причинено само от дъжда. „Нека институциите да не ни заблуждават“, заявиха те. Жители на гр. Роман коментираха, че половин час преди вълната да залее близкия до реката квартал, кметът и зам.-кметове на общината, заедно с представители на други институции, са били на дигата. „След като са били там и са знаели, че нещо ще се случи, защо не предупредиха населението, за да спасим поне част от вещите си? Сега нямаме нищо. Отчаяни сме“, заявиха още те.