София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

БСП: ГЕРБ са притеснени от загуба, узаконяват фалшификацията

Левицата сезира Венецианската комисия заради изборния кодекс

пропускане
5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Сезираме Венецианската комисия за промените в Изборния кодекс, настояваме да ги изтеглят и искаме смяна на ЦИК. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция в централата на партията във връзка с предложенията на Анна Александрова от ПГ на ГЕРБ за промени в Изборния кодекс.

Нинова отчете, че тихомълком между първо и второ четене са внесени промени от депутат от ГЕРБ. „Притеснени от резултатите от евентуалната си загуба на изборите, узаконяват фалшификацията на изборите през ИК“, изтъкна Нинова. Тя обясни, че досега решенията на комисиите при избори се взимат с две трети мнозинство от членовете на комисиите, което предполага участие на всички партии в комисиите. „Задължително се подписват с две трети мнозинство.

С новите предложения ГЕРБ въвеждат падащия кворум с обикновено мнозинство“, допълни лидерът на БСП. По думите ѝ така се елиминират другите партии от вземането на решение. Лидерът на БСП заяви, че ГЕРБ предлагат да отпадне ситуацията, когато при установяване на фалшификации, да се провеждат нови избори.

„Нашата позиция е ненамеса във вътрешните работи на трета държава. Прилагане на международното право и на върховенството на закона. Поддържане на диалог между управлението и опозицията във Венецуела за намиране на мирно и спокойно излизане от тази ситуация“, обясни позицията на партията лидерът на БСП. Според нея изключително превратно се представя ситуацията във връзка с решенията на ЕС и призова за придържане към фактите.