София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

БСП иска държавата да изкупи прасетата от "задния двор"

"Цената на свинско месо ще се увеличи драстично"

5 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

Държавата да изкупи на пазарни цени прасетата от личните стопанства и дворове, за да се потуши напрежението сред хората, породено от унищожаването на животните за лична консумация заради африканската чума по свинете. Това предложение на БСП огласиха днес в в Стара Загора депутати-социалисти.

"Мерките, които се вземат във връзка са африканската чума по свинете, са закъснели, а решенията са са неработещи и ситуацията излиза извън контрол" , заяви зам.-председателят на БСП Драгомир Стойнев. Според депутатът Георги Гьоков пък освен, че имало опасност да се затрие цял сектор, още по-страшни щели да бъдат социалните последствия - без работа ще останат хиляди в производствения и месопреработвателния брананш, а цената на свинското месо щяла да се увеличи драстично, предупреди и той .

За подобяване на профиликтиката и санитарно-ветеринарния контрол на животните от БСП настояват и да се възстанови годишният рамков договор между на земеделското министерство и съсловната ветеринарна организация.