София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

БСП иска намаляване на депутатските заплати

От левицата внесоха предложението в парламента

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

БСП внесе предложение в парламента депутатските заплати да бъдат фиксирани, без да се увеличават спрямо средната заплата в държавата. 

“Когато има увеличение на заплатите на народните представители, това се отразява и на още 19 органа в страната. Кой друг в страната получава на тримесечие увеличение на заплатата си? Това е само политическият елит на страната”, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в кулоарите на парламента.

От левицата предлагат заплатата на депутатите, която към момента е 3540 лв., да се намали на 2976 лв. Сред промените, които искат от БСП са и намаляване отпуските на народните представители, а именно депутатите да почиват по официалните български празници, както всички други, а не както во момента по 75-80 дни на година.

"Заради Конституцията и законите, които гарантират равните права, предложението ни не е популизъм", заяви лидерът на БСП. 

"Казвам се Корнелия Нинова, а не Михаил Миков. Аз решавам за новото ръководство на партията", коментира Корнелия Нинова. "Гарантирам, че ако съм тук в следващия парламента, отмяната привилегиите на депутатите ще е първото нещо, с което ще започнем", категорична бе Нинова.