София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

БСП иска намаляване на депутатските заплати с 542 лева

Нинова призова президентът и омбудсманът да заявят позициите си

5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

БСП внася искане депутатските заплати да се намалят с 542 лв. Това съобщи на брифинг лидерът на социалистите Корнелия Нинова. По думите й това увеличение от 18% се е натрупало през последните две години.

„Къде, в кой сектор заплатите са се увеличили с 18%, пенсиите увеличиха ли се с 18%?. Една несправедливост се случва от много време в политиката и за съжаление продължава. Несправедливост, която ние няколко пъти се опитваме да сложим край. Безуспешно досега - два пъти. Ще опитаме трети път. Става въпрос за увеличението на заплатите на депутати, министри, президент, омбудсман“, каза Нинова и призова президентът и омбудсманът да заявят позициите си.

Соцлидерката и изтъкна, че в ситуация, когато на улицата има десетки хиляди граждани, които протестират, депутатите да си увеличават заплатите е неморално и абсолютно сбъркано поведение.

Според социалистите депутатската заплата трябва да бъде 2976 лв., колкото е била в края на предишния парламент.

Нинова посочи, че БСП многократно предлагат депутатската заплата да се фиксира към минималната, а не към средната работна заплата в страната.

200% сигурно - няма да водя евролистата на БСП, заяви лидерът на партията в отговор на журналистически въпрос.