София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

БСП излизат в лява коалиция за президентските избори

Нинова: Първанов и Калфин не са варианти за обща кандидатура

8 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Резултатите най-общо казано ни дават мандат за обединение на Левицата в коалиция заедно зад една обща президентска двойка. Явяване на БСП в коалиция с други партии на президентските избори искат 72% от гласувалите

Това обяви лидерът на левицата след провеждането на вътрешнопартиен референдум в неделя. Над половината социалисти от БСП искат обща кандидатура с АБВ. Тя обаче минава под условие: "Първанов и Калфин не могат да бъдат общи кандидати на левицата за президент".

С процент под половината от гласовете е издигане на съвместна кандидатура с „Движение 21“. С приблизително равен процент сред другите опции за обща президентска двойка, са ВМРО и Атака – съответно 36 и 32.
23 на 100 от членовете на партията искат коалиция за вота с НФСБ, а 13 – с ДПС. От партията на Карадайъ обаче не са предвидени в плановете за преговори на социалистите. Причината – малък процент гласове, събрани на допитването.
Нинова оформи и профила на кандидата за държавен глава. Накратко – да не води политиката на сегашния президент Росен Плевнелиев: "да олицетворява националния интерес във външнополитически план – и на Изток, и на Запад, не като сегашния президент. Досегашният защитава монополите, картелите и никога не наложи вето върху социалната, и здравната реформа, въпреки че част от тях Конституционният съд обяви за незаконосъобразни."

Във вътрешнопартийното допитване на БСП са участвали над 72 хил. членове на партията. Едва 23% са се обявили „за“ самостоятелна кандидатура на президентския вот. Имената за президент на социалистите ще бъдат ясни до 31 август. Първите преговори в ляво започват още в събота.