Гледай
на живо

БСП изтри скандален текст от декларация

Партията скри думите за Народния съд

БСП изтри скандален текст, оправдаващ Народния съд, от своето обръщение до премиера Бойко Борисов против провеждането на Луковмарш. Вчера пресцентърът на левицата разпространи официална позиция, с която попита министър-председателя ще реабилитира ли фашизма с разрешаването на националистическото шествие.
В края на обръщението до него обаче фигурираше изречението: "Силите, които се стараят да реабилитират фашизма днес, прикриват факта, че по решение на Великите сили – САЩ, Великобритания и СССР, в България, както и във всички страни, подлъгали се да станат сателити на Хитлер, се провеждат трибунали за съдене на виновниците за въвличане на държавите на страната на Хитлер. Правят се, че не разбират, че Народният съд от 1945 г. е едно необходимо и неизбежно военновременно правосъдие". Няколко часа по-късно обаче последното изречение липсваше.
От централата на БСП коментираха пред медии, че авторът на текста е изразил "лично мнение", което не е мнение на партията. Не стана ясно обаче кой е той. Неофициално социалисти разказват, че появата на въпросния текст е недоглеждане. На заседанието на Изпълнителното бюро на БСП във вторник се взело решение да се напише остра позиция срещу провеждането на Луковмарш. Задачата била поставена на зам.-председателя на партията и на Народното събрание Валери Жаблянов. Лидерът Корнелия Нинова, която обикновено четяла такива текстове преди да бъдат публикувани, я нямало и така този видял бял свят. След случилото се Нинова била много ядосана, съобщи "Клуб Z".
Само преди две седмици Жаблянов отказа да почете жертвите на комунизма с поисканата в Народното събрание минута мълчание.