София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

БСП критикува правителството

Опозицията иска ГЕРБ да поемат отговорност

5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска ГЕРБ да поеме отговорност по скандала с документи издавани от Държавна агенция за българите в чужбина.
Председателя на БСП коментира, че който е нарушавал законите на България извършил престъпление трябва да си носи отговорност. Това е принцип, който важи за всички. Но какво прави впечатление и какви въпроси поражда случващото се. Защо сега след като се оказва, че поне от няколко години се е знаело какво се случва там.?
ОТ БСП коментираха, че се твърди, че ВМРО през всичките тези години е имало отношение към тези процеси. На тях това им прилича на един предишен период. Когато ГЕРБ почувстваха заплаха за правителството и постъпиха по същия начин с един друг партньор. Помните ли реформаторите и Петър Москов? - попитаха от БСП. Заедно ГЕРБ и реформаторите измислиха онази реформа, онази история с ваксините. Имаме изказване на премиера, че с това, което прави Петър Москов се прави сериозна реформа, ще се намалят цените на лекарствата, хвалеше се колко му е любим. Като стане напечено, за да си спаси собствената кожа хвърли Петър Москов, съответно малкия си партньор, реформаторите, на кучетата.
От "Позитано" 20 излязоха и с позиция за поредния арест на олигарси. Според лидера на БСП арестът на Николай и Евгения Баневи при разследване на източването на "Полимери" е имитация на борбата с олигархията и опит да се хвърли прах в очите на хората и европейските партньори.

Изхождаме от същия принцип. Всички независимо от цвета, няма наши, няма ваши, които са нарушавали законите и крали по време на прехода и сега трябва да носят отговорност. Нинова припомни една картинка от миналото. През 2010 г. октомври - снимаха и ни показваха от хеликоптери палати на олигарси с басейни, градини, с невероятно богатство. Какво се случи от 2010г. догега? Станахме пак октомври 2018г., за да ни показват същите палати, на същите олигарси, само че сега снимани отвътре.
От опозицията не са убедени, че това е истинско желание за борба с олигарсите и с модела на прехода след като на едните повдигаш обвинение, търсиш отговорност. Но в същото време с другата ръка на другия му правиш специален закон, за да да му опростиш 58 млн. лева
В понеделник БСП ще представи алтернатива на проектобюджета за 2019 г., тъй като не било истина, че сегашният е социален, както казвал Бойко Борисов. На традиционната си седмична пресконференция, Корнелия Нинова коментира още, че страшната демографска катастрофа и емигрирането на българите са в основата на ниската безработица, която в неделя беше отчетена от премиера.