София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

БСП: Национално безотговорно е да се бави АЕЦ „Белене“

Необходим е национален, работен консенсус

6 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

Позата на извинението от премиера, не е най-любимата на народа. България е малка страна, но има своето достойнство, цели и приоритети. Неотстояването им и политическата конюнктура, и мантрите, на които робуваме, често ни поставят в извинителна позиция.” Това каза пред БНР народният представител от ПГ на „БСП за България” Атанас Костадинов в коментар за срещата между Бойко Борисов и Владимир Путин в Москва.

„Проектът „Белене” беше гьол, сега стана един от най-значимите, дори с балканско измерение”, добави той. Според него, още от 1981., когато МС утвърждава изграждането на площадката за втората АЕЦ, проектът винаги е бил функция на политически дебати, но не е бил поставян на сериозна икономическа основа.

„Ние, в парламентарната група по енергетика имаме добър консенсус за посоката, в която да вървим по отношение на АЕЦ „Белене” и енергийните проекти. На политическо ниво обаче, извинението на Борисов олеква още повече, защото не е подплатено съдържателно с действия”, каза Костадинов и цитира думите на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, че няма договорки за доставки на газ в България по "Турски поток".

„Крайно време е да има прагматичен, национален и работен консунсус, който поставяйки ясно въпросите, да търси отговори – проектите „Белене” и „Южен поток” са възможни и важни заради ефекта им върху икономиката ни и на фона на световната ситуация. За последните 12 години, 15 нови атомни централи са рехабилитирани и реконструирани”, посочи Костадинов.

Според него, най-вредно и национално безотговорно е да не се прави нищо по проекта за АЕЦ „Белене”. Той заключи, че няма причина да се бави гласуване за отпадане на мораториума върху строителството на бъдещата ядрена централа в народното събрание.