София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

БСП привлича международна подкрепа за Елена Йончева

Тя е обвинена в пране на пари в особено големи размери

5 годиниПравосъдие 2 Боряна Райчева

БСП ще търси международна подкрепа за Елена Йончева. Решението на левицата идва, след като Специализираната прокуратура й повдигна обвинение за пране на пари, за които има съмнение, че са присвоени от фалиралата КТБ.
Социалистите щели да изпратят писма до посолствата на страните от Европейския съюз и до международни журналистически организации.

И Парламентарната група, и БСП стоим зад Елена Йончева, от днес привличаме и международна подкрепа, заяви в декларация от парламентарната трибуна председателят на БСП и на ПГ на левицата Корнелия Нинова.

Изпращаме писма с пълната информация за случващото се до посолствата на страните от ЕС, до Международната федерация на журналистите, Европейската федерация на журналистите и "Репортери без граници", които ни отредиха ужасното 111-то място по свобода на медиите по време на управлението на Бойко Борисов, посочи Нинова.

Председателят на БСП отбеляза, че КТБ е фалирала през 2014 г., а през 2017 г. прокурорът Иван Гешев е обявил, че са разкрити връзки на политици, които са получавали нерегламентирано пари в брой по нареждане на Цветан Василев. Нинова посочи, че до днес нито един политик не е обявен публично и срещу него не е започнало разследване, но затова пък е било повдигнато обвинение за пране на пари срещу депутата и журналист Елена Йончева. Нинова отбеляза, че за пет години Елена нито веднъж не е разпитвана и никой около разследването "КТБ" не е чувал за името й.

"Защото това е политически процес, а не наказателен, защото това е репресия заради нейната смелост да изнесе случаите на кражба и корупция в България - за оградата с Турция, "Кумгейт" в Хасково, за строителството на пътища и да си позволи да започне разследване за къщата на един политик в Барселона, както и да го осъди за лъжа", коментира Нинова.

Депутатът от ГЕРБ Александър Иванов се обърна към председателя на Народното събрание с молба да не допуска „парламентарната трибуна да се използва за такъв трибунал”.