София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

БСП решава бъдещето на Нинова

49-и Национален конгрес на БСП

5 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

БСП провежда 49-тия си Национален Конгрес. 661 делегати са регистирани, което е достатъчно, за да се започне работа по дневния ред. Първа точка в дневния ред на Конгреса на левицата е заложен политически доклад на ръководството на БСП за резултатите от проведените евроизбори, както и готовността на социалистите за местните избори тази есен. На Конгреса също по устав делегатите ще трябва да гласуват подадената от Корнелия Нинова оставка като председател на столетницата. Пред Конгреса стои и не леката задача да определи кога ще се проведе кампанията за пряк вътрешнопартиен избор на нов лидер на БСП. Припомняме, че на 28 юни, два дни сле евроизборите, лидерът на БСП Корнелия Нинова подаде оставка пред Националния съвет на партията. За оттеглянето на Нинова от лидерското място настояваше вътрешната опозиция, като основен аргумент е загубата на БСП от ГЕРБ на евроизборите.
На влизане кандидатът за председател на БСП Красимир Янков коментира, че БСП има нужда от нов стил и метод на работа. Той не допусна възможността Корнелия Нинова да оттегли оставката си или тя да не бъде гласувана.
На Конгреса Геогри Свиленски призовава да не гласуват промени в устава, а изборът за председател на БСП да бъде гласуван чрез преки избори.