София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

БСП с 6 номинации за кандидат – президент

Мая Манолова и Михаил Миков са сред имената, обсъждани от левицата

8 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

БСП с 6 предложения за президентска кандидатура. Ръководството на партията избра имената, които ще бъдат обсъдени с другите партии в ляво.
Това са омбудсмана Мая Манолова, командирът на военно-въздушните сили в оставка Румен Радев, евродепутата Илияна Йотова, бившия лидер на социалистите Михаил Миков, както и народните представители Янаки Стоилов и Румен Гечев. Не е ясно каква ще е точната двойка, спрягана за вота наесен, като това зависи от номинациите и на другите партии, с които се водят преговори, обяви още председателя на БСП Корнелия Нинова. Тя е събрала най-много от гласовете на партийните членове, а веднага след нея е актьорът Стефан Данаилов. И двамата обаче са отказали да се включат в надпреварата за поста. Плановете на Нинова са различни – заемане на премиерското място, след като ГЕРБ загуби надпреварата на предстоящите президентски избори.
На 9 агуст БСП ще проведе втори кръг преговори с партията на Татяна Дончева - „Движение 21“, а на 12 август предстоят решаващи разговори за обща двойка с АБВ.