Гледай
на живо

БСП ще подкрепят ветото на президента върху текстове от НПК

ГЕРБ виждат в Радев стремеж за конфронтация

БСП ще подкрепят ветото на държавния глава върху поправките в НПК, касаещи т.нар. „таен арест“. „Ветото на президента по отношение на изключения от общоприетия принцип, че когато някой е арeстуван, има право да уведоми трето лице, е напълно основателно и ние ще го подкрепим”. Това каза зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков пред журналисти в парламента. Той припомни, че левицата е предложила между първо и второ четене този текст да отпадне. „В българския закон това нещо го няма и много правилно президентът го връща за повторно обсъждане. Надявам се да бъде чут“, заяви Крум Зарков. 

Лидерът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов пък съзря стремеж у президента към конфронтация с налагането на 12-то вето върху промени в закон.

"Стилът на президента е да се налага вето, за да може да има дебат и да се търси поредната конфронтация или заблуждение", каза Цветанов в кулоарите на НС.

Той оправда законовите промени за задържане за 48 часа без да се информират близките, както и арестите на деца, с изпълнение на европейска директива след терористичните атентати в Париж.  Цветанов посочи, че по никакъв начин няма да бъдат нарушени правата на задържаните и те няма да бъдат лишени от адвокатска защита.

Все пак управляващите нямали никакви притеснения и ще се запознаят подробно с мотивите на президента.

Ветото най-вероятно ще бъде разгледано след Нова година и след депутатската ваканция, която започва в края на седмицата.