София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

След евроизборите БСП се връща в парламента

Деница Златева коментира и резултатите от социологическите проучвания

5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Зам.-председателят на БСП Деница Златева обяви, че левицата се връща в парламента след евроизборите. Това каза тя пред Би Ти Ви.

Златева коментира и резултатите от социологическите проучвания, които дават малка преднина на БСП пред ГЕРБ на предстоящия евровот.

„Това е третото поред изследване, което дава оценка на последователната ни позиция за корупционните практики, завладели това управление. И показва, че сме негова алтернатива“, убедена е Деница Златева.

„Но не използвате ли придадена стойност от „Апартаментгейт?“, попита я водещият.

„Това е моделът на управление на страната и ние искаме да го променим“, отговори заместничката на Корнелия Нинова.

По думите й имало „страхотна фиксация към Елена Йончева“, а тези „къщи за гости“ били построени още през 2010-а, били са проверявани пет години по-късно, поясни вторият човек в левицата.

Златева не вижда драма и в това, че след гласуването на новата евролиста на столетницата, се озова на 7 позиция.

„Ние сме демократична партия, имаше таен вот на НС, а аз не се чувствам изпаднала, както се изразихте“, отговори тя на репликата на водещия, че е „изпаднала“ надолу в евролистата.

„Била съм и на 8-ма, и на 11-а позиция“, наблегна тя и добави, че „се борим за седем места и като гледам резултатите от проучванията, имаме реален шанс“.

„Дали новата евролиста означава, че Корнелия Нинова е била бламирана?“, запита водещият.

Според зам.-председателя на БСП не можело да се говори за такова нещо.

„Корнелия Нинова щеше да бъде бламирана, ако нейната листа беше изцяло отхвърлена“, увери тя.

За нея и партията обаче най-важното било, че при предизборните си обиколки в страната „не се криели в зали като Цветан Цветанов, приемат ни добре, нямаме проблеми, че ще бъдем освиркани“, каза тя.

„Един глас над ГЕРБ е победа“, категорична е Деница Златева. Тя обаче не допуска възможността двете партии да получат равен брой гласове.

Заместничката на Корнелия Нинова обясни, че вече са заявили, че „до изборите ще работим на терен, сред хората“, а когато се върнат веднага след евровота в НС, ще действат „по една много ясна програма“.

„Ние сега изпълняваме своята европрограма на места, а не само национални политики, не правим и негативна кампания, както ни обвиняват“, заяви Златева.

Тя изрази и становище за предстоящата среща в румънския град Сибиу на лидерите на страните членки на ЕС.

Това правителство обаче изразявало приоритети, които не съвпадали с тези на европейските.