София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

БСП срещу правителството: ГЕРБ има модел на крадене

Корнелия Нинова – за президентския вот, европарите и речта на Плевнелиев

8 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

"Край на мита - на тях им ги спират, на нас ги пускат. Европейската комисия казва, че грешките в обществените поръчки не са правилно и прозрачно отчетени". Това заяви лидерът на социалистите Корнелия Нинова, позовавайки се на писмо на Европейската комисия по повод информацията от вчера, че от Брюксел спират 1, 1 млрд. лв. по Програмата за селските райони. Нинова се закани, че българските евродепутати ще изискат официален документ от ЕК, който да потвърди твърденията им, а именно: "Тези пари няма да ни бъдат дадени от Европа. Те ще трябва да дойдат от държавния бюджет. Друг вариант: да се тегли поредният заем. Плащат се пари за неизвършени дейности на определени фирми. Това е един модел на крадене."

Ето защо от левицата заявиха: "Започваме преглед на всички лобистки закони, които се приеха в мандата на това правителство. освен че ще изнесем информация отново ще предложим промени в тези закони, както го правехме по време на тяхното приемане. Що се отнася до органите, които трябва да се произнесат по тази материя, това е Комисията за защита на конкуренцията"

Нинова фиксира и срок за тази ревизия – до края на тази сесия през юли. През предстоящия месец ще стане ясно и дали социалистите ще издигнат съвместна кандидатура с други партии в ляво, или ще излязат със самостоятелен претендент. Тя призова лидерите на формации, които целят обща номинация за вота, да спрат да говорят и да започнат да ги подкрепят в законодателни инициативи.
Лидерът на столетницата осъди речта на настоящия президент Росен Плевнелиев, като допълни, че не може един държавник да заема подобни позиции, и то не за първи път.
"Това е в противовес с националния интерес. Ако предизборната кампания се спира върху това „За“ или „Против“ Русия – това е груба грешка.", категоричен беше още председателят на БСП.

Нинова разкритикува и работата на МВР по случая със стрелбата срещу Митьо Очите, като заяви, че вътрешното ведомство е показало не само слаба борба с битовата престъпност, но и с организираните криминални деяния.