София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

БСП внасят сигнал в АПИ

Искат проби от 50 конкретни точки по магистралите ни

пропускане
5 годиниПолитика 7 Боряна Райчева

БСП внасят искане за проби от 50 конкретни точки по магистралите ни. Те настояват Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) да разреши взимането на проби от 50 конкретни точки на пътни участъци, построени или ремонтирани през последните пет години.

Експертизата на независимата европейска лаборатория ще покаже няколко неща- качеството на настилката и какво е количеството на отделните слоеве, ще покаже дали са използвани неподходящи материали, добави Елена Йончева.Проверката ще даде информация дали пътищата са безопасни за българските граждани. Тя посочи, че са изискали от АПИ рецептите за асфалтовите смеси и сертификатите за материалите. Нинова допълни, че са в разговор със 7 лаборатории, а БСП ще поеме разходите за пробите. От левицата са категорични, че няма да се върнат в парламента.

От своя страна шефът на АПИ инж. Дончо Атанасов заяви, че агенцията няма никакви притеснения. От АПИ работят основно по Закона за устройство на територията и Закона за пътищата. Тези два закона дават нормативната база, по която може да се извършват проверки, добави още Атанасов.