София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

БСП за борбата с чумата: Хаотични действия и без резултат

Всеки ще плати социална цена

5 годиниПолитика 3 Боряна Райчева


Има усещане за хаотични действия и без резултат очевидно, защото болестта напредва. Ние знаем какво трябва да се направи и отправяме конкретни предложения. Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова на брифинг във връзка с епидемията от африканска чума на територията на България.

Нинова отправи предложение Министерски съвет да се събере, от излишъка да се създаде един фонд, за да се компенсират собствениците.

Процесът трябва да се централизира и да се подредят действията по обстрела на дивите прасета, категорична е лидерката на Левицата, като добави, че над 2000 души, подготвени професионалисти, не се ползват. Това нещо държавата трябва да поеме също като ангажимент, добави тя.

Според Нинова в момента бюрокрацията по регистрацията на животните е огромна и затруднява производителите.

„Трябва да се сигнализира прокуратурата за бездействието на хора, довели до тази ситуация. Нямаме никакво намерение да трупаме партиен дивидент от трагичната ситуация. „

Нинова коментира, че всеки ще плати социална цена, защото цените на месото вече скачат. Тук се изисква национално българско съзнание, надпартийно, допълни тя.