София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

„БСП за България“ изключи вече напуснали депутати

Преди вота Левицата остана с двама души по-малко

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Коалиционният съвет на „БСП за България“, Изпълнителното бюро на БСП и ръководството на ПГ на „БСП за България“ са взели днес единодушно решение за изключване от коалицията на  партията БЗНС „Александър Стамболийски“. 
 
Това се случва два дни, след като на свой конгрес в събота левите земеделци, които имат двама депутати в коалицията- Спас Панчев и Димитър Георгиев, гласуваха да я напуснат. Пропукването в коалицията не се случва за първи път, но то изненада БСП, тъй като сега дойде седмица преди гласуването на вота за недоверие в петък. Още в неделя от партията на Корнелия Нинова изразиха становище, че решението на земеделците не е коректно и оставиха на свой ред да решат какво ще правят с тях в понеделник.
 
За гласуваното днес изключване от Столетницата изложиха като мотиви нарушаването на текст от Коалиционния договор, според който партия, член на коалицията, взела решение за самостоятелно участие в избори за народни представители, за президент и вицепрезидент, както и в избори за общински съветници и кметове и за членове на ЕП, се изключва от коалицията. Такова решение също е било взето от земеделците в събота.
 
Дали обаче за разривът в ляво е повлиян от управляващите е въпрос, който на този етап остава отворен. Факт е обаче, че от БЗНС  „Александър Стамболийски“ заявиха, че искат по отношение на конкретни политики да бъдат направени компромиси с  ГЕРБ. Нещо, на което от БСП категорично се противопоставиха.
 
Не е ясно също така каква ще е съдбата на двамата депутати Спас Панчев и Димитър Георгиев. От Левицата считат, че те трябва да напуснат парламента по морални причини, тъй като вече не са част от коалицията. Съществува обаче и вариант, при който те ще останат в Народното събрание като независими.