София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Бъчварова: трябва ни нов подход в борбата с тероризма

„Трябва да използваме навременни и адекватни действия срещу тези лица“

8 годиниОбщество 11 Боряна Райчева

След последните действия във Франция и Белгия е нужно досегашните мерки да бъдат преосмислени, заяви вътрешният министър Румяна Бъчварова по време на заседанието на Съвета по правосъдие вътрешен ред на ЕС в Брюксел.Тя допълни, че е нужен нов подход в борбата с тероризма, който да позволи да се работи изпреварващо - не заради регистрирането на събитията, а заради тяхното предотвратяване.

"Необходима е повече оперативна работа на терен, повече оперативни данни и обмен, повече целенасочени операции и ефективно наказателно преследване", добави вътрешният министър.

България подкрепи общата декларация на Съвета на министрите на правосъдието и вътрешните работи, която съдържа спешни мерки за укрепване капацитета на ЕС за противодействие на тероризма. Министър Бъчварова представи мерките като задачи, които трябва да бъдат изпълнени.

Вътрешните министри се обединиха около идеята за по-централизиран обмен на информация. В изказването си министър Бъчварова посочи още, че е важно и да се търси отговор на въпроса кое е това, което кара млади хора, отраснали в Европа, да таят такава омраза, че да искат да я унищожат.