София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Българи изобретиха иновативна батерия

Учени от БАН и СУ в партньорство

5 годиниТехнологии 9 Боряна Райчева

Учени от БАН и Софийски университет създадоха революционна батерия на натриева основа. 
 
Българската разработка е презаредима, безвредна, евтина и безопасна за 
околната среда. Батерията е основана на натрий, като може да се комбинира с литиево-йонните батерии или дори да ги замени.  Разработката е от нов тип електроди от достъпни материали, като сулфатни соли, които са широко разпространени.
 
В партньорство по проекта работят Институтът по обща и неорганична химия, както и Институтът по електрохимия и енергийни системи на БАН и колегите им от Факултета по химия и фармация на Софийски университет. 
 
Основното предимство на новата натриево-йонна батерия е акумулирането на енергия от възобновяеми източници. Това е особено важно на фона на постоянно растящия дял  на потреблението на енергия в икономиката и бита по цял свят. 
 
Изобретението ще намери и приложение в електромобилите, като ще отрази промени в максималния пробег, цената и времето за зареждане на автомобилите.