София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Българи - първенци в играта на думи

Победи на ума

пропускане
5 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

Често обръщаме внимание на победите от областта на бокса, тениса и най-вече на скандалите. Този път ще обърнем внимание на съревнованията, за които чуваме по-рядко, но са с по-голяма стойност - победите на ума.
Националният отбор по лингвистика на България и техният треньор Александър Велинов се завърнаха с два златни, два сребърни и два бронзови медала от Международната олимпиада по лингвистика. Тя се проведе в Южна Корея преди броени дни.
Александър Велинов е национален щампион по математическа лингвистика и човекът, който стои зад организацията и подготовката на отбора ни от 2008ма година насам със спечелени общо 68 медала за страната ни.
Ученикът Матей, който се завърна със златен медал от тазгодишната олимпиада се запалва по лингвистиката още докато е на 9 години и както сам казва „от тогава не може да се спре“.
Зад всяка победа стои усърден труд - споделят, че отдават цялата си енергия и много от времето си по подготовката за олимпиадата.
Освен спечелените медали са направили нови международни приятелства и са натрупали безценен опит. А скоро започват да се готвят за следващата олимпиада по лингвистика, която ще се проведе догодина.