София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

БЪЛГАРИ СЕ БИЯТ СРЕЩУ БЪЛГАРИ В УКРАЙНА

ЗА ТОВА АЛАРМИРА ПАТРИОТИЧНИЯТ ФРОНТ

9 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Гражданската война в Украйна изправя от двете страни на барикадата българи срещу българи, алармират от Патриотичния фронт в официална декларация на парламентарната група. Мобилизират се българи както в Украйна, така и в Луганск и Донецк.

Според данните на организациите на местните българи в Украйна живеят над 500 хил. наши сънародници. Най-компактна маса българи живеят в Одеска област – над 200 хил. души. В съседната на военни действия Запорожка област живеят около 50 хил. българи, в районите на военни действия Донецк и Луганск живеят около 10 000 хил. етнически българи. Мобилизацията обаче изправя българите един срещу друг във война, която не е тяхна и нашето правителство трябва да вземе незабавни мерки, настояват от Патриотичния фронт. За това патриотите настояват президентът да свика спешно заседание на КСНС, на което да бъдат разгледани поставените от българското малцинство в Украйна проблеми. Правителството спешно да изработи план за приемането и настаняването на нашите сънародници на територията на страната, търсещи убежище от военния конфликт. МнВР да предприеме необходимите действия за установяване верността на твърдението за непропорционално високият процент мобилизирани етнически българи в Украйна, спрямо другите етнически общности, както и да се установи действителния брой на загиналите в конфликта етнически българи. Външно министерство да осигури чрез дипломатическите и консулските представителства на Р България възможността за издаване на безплатни дългосрочни визи за тези наши сънародници. Министерство на правосъдието да ускори разглеждането на преписки на българи от Украйна, подали заявление за придобиване на българско гражданство. Правителството на България своевременно да организира хуманитарна помощ спрямо нуждите на българската общност в Украйна, както и да осигури лечение на пострадали и ранени наши сънародници.