Гледай
на живо

Българи в чужбина искат закриване на ДАБЧ

Агенцията нямала никакво отношение към живеещите зад граница българи

Българи в чужбина искат закриване на ДАБЧ Българите в чужбина поискаха от премиера Бойко Борисов да закрие Държавната агенция за българите в ч... thumbnail text

Българите в чужбина поискаха от премиера Бойко Борисов да закрие Държавната агенция за българите в чужбина. Сънародниците ни са на мнение, че агенцията няма никакво отношение към живеещите зад граница българи, а повече помощ получават от Министерството на външните работи, Министерството на културата, Министерството на образованието и МВР. Те искат още създаване на изборни Обществени съвети към дипломатическите и консулските представителства, както и на изборен Национален съвет на българите в чужбина, които да се избират от българските граждани, живеещи извън страната.Временните обществени съвети на българите в чужбина заявяват, че ДАБЧ е ненужна институция, която излишно натоварва държавния бюджет.  

В отворено писмо се показана позицията  „Временните обществени съвети на българите в чужбина“, които представляват част от българите зад граница във Франция, Швейцария, Канада и Австралия.  Показваме ви позицията им без редакторска намеса:

 

 

ВРЕМЕННИ ОБЩЕСТВЕНИ СЪВЕТИ НА БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА

 

ПРЕС-СЪОБЩЕНИЕ

Относно:

1) Искане за закриване на Държавната агенция за българите в чужбина.
2) Искане за осъществяване на изборно Национално представителство на българите по света, както и изборни Обществени съвети към дипломатическите и консулски представителства.


„Временните обществени съвети на българите в чужбина“ представляват съвкупност от активни български граждани, живеещи извън България, които имат за цел постигането на институционално представителство на българската диаспора чрез организирането на легитимни и изборни сред българите в чужбина Обществени съвети към посолствата и консулствата, както и на Национален съвет, работещи изцяло на доброволни начала във връзка със решаването на текущи въпроси и задържането в орбитата на националния живот българи из всички краища на света.В отворено писмо от 06.11.2018 г. до министър-председателя, г-н Бойко Борисов, „Временните обществени съвети“ призовават за политическата му подкрепа в исканията си за:

За незабавно закриване на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ).
За създаването на изборни Обществени съвети към дипломатическите и консулските представителства, както и на изборен Национален съвет на българите в чужбина, които да се избират от българските граждани, живеещи извън страната.

Причините за искането за закриване на ДАБЧ са следните:

„Повече от 20 години българското общество“, се казва в писмото до премиера, „съзнателно или не се заблуждава за ролята и функциите на тази агенция като институция, поддържаща връзките на българските граждани и общности в чужбина с националния живот. Фактите, които за съжаление не са широко известни на обществеността, са други.

ДАБЧ няма пряко отношение към над милион български граждани, живеещи извън страната!

Българските неделни училища по света се подкрепят от програма „Роден език и култура зад граница“ на Министерството на образованието и науката.

Консулските услуги в чужбина, провеждане на избори в чужбина са поверени на МВнР.

Културните връзки с нашите съграждани в чужбина се поддържат от Министерството на културата.

Накрая, възстановяването и получаването на българско гражданство се извършва от Дирекция “Българско гражданство” към Министерството на правосъдието.


ВОС заявяват, че ДАБЧ е ненужна институция, която излишно натоварва държавния бюджет. Скандалните разкрития от последните седмици по издаването на удостоверения за български произход идват като пореден акт на дискредитиране на ДАБЧ, която още през 2013-2014 г. беше обект на разследване от страна на Върховната административна прокуратура. Днешният пореден скандал за пореден път хвърля светлина върху системния проблем, натрупван от години, на тази държавна структура.

Държавната агенция за българите в чужбина е създадена с акт на Министерския съвет, а министър-председателят носи политическа отговорност за нейното функциониране.
Основната функция на ДАБЧ, която мобилизира двадесетина държавни служителя, включително скъпо платени председател, зам.-председател, главен секретар, юрисконсулт, е да издава удостоверения за български произход.

От друга страна, припомнят от ВОС, справка на страницата на Комисията по досиетата показва, че значителен брой от ръководствата на агенцията през годините са бивши агенти на Държавна сигурност, за които “невъзвръщенската” реторика показва неразбирането на проблемите на българите в чужбина за тяхното приобщаване към националния живот. Към момента не съществува ефективна държавна политика към българите в чужбина! Една от основните причини за това е структурата, на която е поверена тази стратегическа задача - ДАБЧ.

На 23 юли 2014 г. МС на Р. България прие “Национална стратегия за българските граждани и историческите български общности по света”. От ВОС питат: Държавната агенция за българите в чужбина зае ли се с нейното изпълнение? Те констатират, че нито ресорният вицепремиер г-н Валери Симеонов или други отговорни български институции са запознати със съществуването на тази Национална стратегия, още по-малко работят по изпълнението ѝ.

Временните обществени съвети на българите в чужбина търсят политическа подкрепа от премиера: „Българите в чужбина имат нужда от изборни представителни органи, които легитимно да ги представят пред държавните институции, изразявайки своите нужди и предлагайки решения, основани на най-добрите световни практики, но също така и насърчаване на приноса им за развитието на България. Именно тези представителни органи, предвидени в Националната стратегия, ще представляват официална платформа за диалог между българските институции и институционално представените български граждани в чужбина.“, се казва още в отвореното писмо.

Българската държава и нация имат пряк интерес да поддържат в националната орбита над един милион български граждани в чужбина. България не свършва на гранично-пропускателния пункт. България е там, където има българи.

За Временни обществени съвети на българите в чужбина:

д-р Димитър Иванов (Швейцария)
д-р Стефан Манов (Франция)
проф. Любомир Гаврилов (Франция)
инж. Красимир Гаджоков (Канада)
Тася Тасова (Австралия)
www.globalbulgaria.eu