София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

България договори износ на 500 тона тютюн за Йордания

Президентът Радев се срещна с крал Абдула II в Аман

5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Петстотин тона  тютюн, произведен от българска компания, ще стигнат до Йордания, а „София тех парк” ще работи заедно с най-големия линеен ускорител в Близкия Изток - СЕЗАМ. Това беше договорено  от президента Румен Радев по време на  българо-йорданския бизнес форум в Аман, провел се днес. Събитието е част от визитата на държавния ни глава в Йордания.
 
Радев откри форума, в който взеха участие 30 български и 60 йордански компании. Целта на  срещата е да се постигне организирането  на съвместни производства и бизнеспроекти за излизане на трeти пазари в Близкия Изток и Еврoпейския съюз. 
 
Снощи президентът се срещна и с нашата  общност в Аман, която постави пред него част от проблемите си, свързани с  липсата на обучение по български език там, както и с трудностите при получаване на българско гражданство. Държавният глава и външният министър Екатерина Захариева,  също част от делегацията ни в Йордания, изразиха съпричастността си към тези проблеми  и обещаха на сънародниците ни да се потърсят решения за тях.
 
Пред българите в Аман, Радев обеща при срещата си днес с йорданския крал Абдула Втори той  да настоява и за откриване на йорданско посолство в София.
 
Българският президент и съпругата му Десислава Радева бяха приети този следобед с официална церемония от крал Абдула II и кралица Рания.
Сред основните теми в разговорите на Радев с йорданския монарх бяха икономическото сътрудничество между двете страни и начините за справяне с мигрантската криза.