София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

БЪЛГАРИЯ Е 44-ТАТА НАЙ-ДОБРА ДЪРЖАВА ЗА МАЙЧИНСТВО

НА ПЪРВО МЯСТО Е НОРВЕГИЯ, А НА ПОСЛЕДНО - СОМАЛИЯ

9 годиниРазвлечение 2 Боряна Райчева

    България заема 44-тото място в годишната класация за най-добра държава за майчинство в света. На първо място застава Норвегия, а на последно – Сомалия. Класацията е направена от неправителствената организация „Спасете децата“, като в нея са включени 179 държави, съобщава Франс прес.
    Миналогодишният победител Финландия, тази година заема второто място, а на трето застава Исландия. В първата десетка застава само една неевропейска страна – Австралия, която е на девето място. Канада заема 20-тата позиция в класацията, а Франция и Великобритания съответно 23-то и 24-то място.
    Критериите, по които се провежда класацията са майчинското здраве, образование, равнище на доходите, статут на жените и политическо представителство. От 179-те държави, САЩ е 33-тата страна за майчинство.
    Последните десет места в класацията се заемат от африкански страни. 169-тото място се дели от Сиера Леоне и Хаити, следвани от Централноафриканската република и Демократична република Конго.
    По думите на председателката на организацията „Спасете децата“ Карълайн Майлс икономическото богатство на една страна не е единственият фактор за благополучие на майките и норвежците показват, че инвестират богатството си в здравето на майките и децата, което е огромен приоритет за страната.