София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

България и Грузия са мост между Запада и Изтока

"Грузия важен партньор на Европа"

пропускане
5 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

България изразява подкрепа към Грузия за членство на страната в ЕС и НАТО.Това заяви на специален брифинг в НС председателят на институцията Цвета Караянчева.
Българският и грузинският председатели на парламенти са обсъдили още сътрудничеството между двете държави. Караянчева изтъкна, че Грузия важен партньор на Европа, когато става дума за диверсификация на газ. Обсъдено е било и бъдещо сътрудничество в областта на икономиката.
От своя страна председателят на грузинския парламент изрази благодарността си за топлото посрещане у нас. Той посочи, че целта на визитата е да продължи сътрудничеството, както между парламентите, така и между народите на двете страни. Кабахидзе изрази признателност и за българската подкрепа за суверинитета на Грузия, както и за присъединяването на страната към ЕС и НАТО.
Беше припомнено и за сключения преди година договор за стратегическо сътрудничество между двата парламента, като Кабахидзе посочи, че Грузия ще се учи от българския опит в членството и в ЕС и НАТО.
Посочено беше още, че България и Грузия имат общата основа на православието, върху която да градят стабилни отношения.