Гледай
на живо

България и Гърция стартират интерконекторна връзка

Бойко Борисов посрещна Алексис Ципрас на българската граница

Министър-председателят Бойко Борисов и гръцкият премиер Алексис поставиха на изграждането на междусистемната газова връзка между България и Гърция.
 
Боросов посрещна гръцкия си колега на наша територия в най-южния гард на страната Кирково. Там той проведе разговор с Алекси Ципрас в колата си. Борисов му представи подобренията, направени по инфраструктурата в региона. 
 
 Междусистемната газова връзка ще доведе до реално разнообразяване на източниците на природен газ – чрез него ще получаваме азербайджански природен газ от Трансадриатическия газопровод, освен това през интерконектора България ще може да получава доставки и през терминала на Александруполис за втечнен природен газ от САЩ, Катар, Алжир, Израел, Египет и други. 
 
Газовата връзка между България и Гърция е с дължина 182 км., от които 150 км. са на българска територия. Тя започва от Комотини, Гърция и се свързва с българската газопреносна система на Стара Загора. Техническият ѝ капацитет е от 3 до 5 млрд. куб. м. Общата стойност на проекта е 220 млн. евро.