София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

България и Йордания ще си сътрудничат в опазване на културното наследство

Принцесата на Йордания на посещение у нас

пропускане
4 годиниОбщество 8 Боряна Райчева

​ „Йордания е изключително важен и желан партньор за България. Ние оценяваме ролята и влиянието на Кралството в регионален и глобален план затова целта пред България е да развиваме взаимноизгодни отношения в области от стратегическа важност за двете страни“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си с принцесата на Йордания - Нейно кралско височество Дана Фираз.

Принцеса Фираз е посланик на добра воля на ЮНЕСКО и председател на „Петра Нешанъл Тръст“ - най-старата национална неправителствена организация в областта на опазването и съхраняването на наследството на Йордания.

В рамките на посещението на принцеса Дана Фираз у нас бе договорено да стартира пилотна инициатива за обучение на подрастващите в съхранение и опазване на културното наследство като се ползва опитът на “Петра Нешанъл Тръст“ за представяне на историческите паметници по подходящ и автентичен начин. За целите на инициативата бе договорено подписването на Меморандум за сътрудничество между Министерство на туризма на България и „Петра Нешанъл Тръст“.

„Обезпечаваме възможностите за мащабни археологически дейности на учените не само защото сме убедени, че съхранението на културно-историческото наследство е залог за устойчиво развитие, а защото приемаме, че ангажиментът ни към него е равнозначен на отношението ни към бъдещите поколения“, каза още премиерът Борисов пред принцеса Дана Фираз. В хода на разговора министър-председателят изтъкна отдадеността й по отношение на работата й децата от най-ранна възраст да бъдат обучавани за ценността на културното наследство.

Премиерът Борисов подчерта, че свидетелство за категоричната воля за издигането на равнището на връзките между двете държави е активизирането на двустранното сътрудничество в редица ключови сфери.

Фокус на разговора бе развитието на културно-историческия туризъм, както и на програми за внедряване на обучението за съхранение на културното наследство от най-ранна възраст.

„Страната ни е с изключителен туристически потенциал и е трета по брой артефакти в Европа след Гърция и Италия“, изтъкна премиерът Борисов и добави, че българското правителство подкрепя идеята за неразривната връзка между културата и туризма.

Министър-председателят Борисов акцентира, че туризмът като икономически сектор, въпреки голямата международна конкуренция, все повече утвърждава България като разпознаваема и предпочитана дестинация. В тази връзка близо 12% от БВП у нас се формира от туризма, който през миналата година привлече за първи път над 9,2 млн. чуждестранни гости. Секторът обхваща 11 на сто от общата заетост в страната и заедно със съпътстващите го индустрии е част от устойчивото развитие на икономиката на България.

„Образованието е друг основен приоритет на българското правителство и всяка инициатива, която възпитава не само манталитет на успешна икономическа реализация, но и уважение към историята, е повече от достойна за уважение“, заключи премиерът Борисов.