София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

България и Йордания ще създават предприятия

Румен Радев се срещна с краля на Йордания

5 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

Отличният политически диалог между България и Йордания е солидна основа за надграждане на двустранните отношения в икономиката, отбраната и сигурността, науката, образованието и културата. Това беше общата позиция на президента Румен Радев и на крал Абдула II, които проведоха среща вчера в Аман.

Българският президент и съпругата му бяха посрещнати на тържествена церемония в Аман от краля на Йордания Абдула Втори и кралица Рания.

Задълбочаване на политическия диалог, търговско-икономическото сътрудничество, взаимни проекти в отбраната и сигурността, информационните технологии, в образованието и туризма.Това са акценти от разговора между президента Румен Радев и краля на Йордания Абдула Втори. Това е третата им среща. За първи път се виждат през 2001 г., когато като началник-щаб Румен Радев посреща Абдула Втори в авиобаза "Граф Игнатиево".

На срещата е била обсъдена и политическата ситуация в региона на Близкия Изток, проблемът с мигрантите и бежанците. Йордания е дала подслон на милиони бежанци, като само от  последната криза в Сирия, те са над 1.3 млн. души.

По думите на Румен Радев Йордания трябва да бъде подкрепяна от България и от ЕС, защото има реален принос в борбата с нелегалната миграция.

Общо е желанието за сътрудничество в областта на сигурността и отбраната.

"Специално с краля на Йордания имаме амбицията да направим нещо повече за коопериране на военната индустрия в двете държави, за обмен на технологии, за създаване на съвместни предприятия", заяви президентът Радев.

Президентът Радев посочи, че страната ни подкрепя т.нар. Акабски процес, иницииран от крал Абдула II за обединяване на международните усилия за борбата с тероризма и радикализацията, а кралят на Йордания е готов да сподели за законодателните мерки, които страната му предприема за противодействие на радикализацията и външна намеса в религиозните дела.

"Това нещо не може да отречем, че го има в България. Ние имаме външно религиозно влияние и трябва да бъдем изключително внимателни", посочи Радев.

Той е впечатлен от Центъра за подготовка на специалните сили на Йордания, който посети. Обяви, че е поставил задача на нашите специални сили да разработят подобен център.

Кралят на Йордания и българският президент ще работят за скорошно отваряне на посолство на Йордания у нас. Очаква се в скоро време крал Абдула Втори да върне визитата.