София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

България и Македония обсъждат промяна в учебниците

Заев : Не същото дали пише „български фашистки куршум“ или „фашистки куршум“

5 годиниОбразование 17 Боряна Райчева

През декември македонското и българското правителство ще проведат сесия в България, на която съвместната комисия ще обсъжда своите дейности, съобщи вчера премиерът на Македония Зоран Заев на парламентарна сесия. Премиерът потвърди, че членовете на комисията обсъждат и промяна в учебниците, но не уточни за кои учебници става дума, посочвайки, че това се прави в духа на приятелството и че щом има резултати, парламента и обществеността ще бъдат информирани, съобщава македонският „Sitel“.

Депутатът Благица Ласовска от ВМРО-ДПМНЕ постави въпроса кои учебници ще бъдат променени, позовавайки се на информацията, публикувана в медиите. Тя също е част от комисията, която ще обсъжда някои от учебниците.

„Говори се за някои неща в учебниците... „български фашистки куршум“, ... което не е в духа на приятелство. Бих искал да отправя сериозно послание, че това, което ще се случи с промяната на учебниците в Македония и България, или в Македония и Гърция, ще бъде в духа на изграждане на бъдещо и трайно приятелство. Няма да бъде в духа на нещо, което ще бъде неизгодно или чувствително“, каза министър-председателят.

Заев очаква на следващото съвместно правителствено заседание между Македония и България, членовете на Съвместната комисия да обсъдят пред двете правителства докъде са стигнали, какъв напредък е постигнат и какви са техните очаквания.

Говорейки за съседна България, Ласовска посочи, че европейска ценност е да признаеш грешката си, а не да поискаш от съседите да се извиняват за нещо, което не са направили. Депутатът каза, че всички знаят, че българите са били окупатори.

"Всички ние досега сме учили, че българите са били окупатори. В Прилеп има музей, всичко ще бъде унищожено, ще бъде променено ... Попитах кои ще бъдат учебниците, а вие се връзвате за историята," коментира Ласовска.

Зоран Заев обяви, че се прави всичко необходимо,  за да се избегне дискомфорт и предизвикване на иредентизъм.

„Когато комисията е постигнала споразумение, ние ще го обявим, всичко останало са фалшиви новини. Може би те ще обсъждат и учебниците, така че да се похвалят с учебници, няма да предизвикват лъжесвидетелства или дискомфорт и от двете страни. Искаме да го премахнем това в духа на приятелството между двете страни…. и не е едно и също дали ще напишем български фашистки куршум или ще пише фашстки куршум, ако градим приятелство. Историята е такава и ние не я променяме“, каза Заев.

Междувременно днес евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев коментира, че напоследък в македонските медии има много тенденциозни манипулации във връзка с българската история.

„Това нещо не е в синхрон с договора ни за добросъседство. Ние сме апелирали, както опозицията, така и управляващите и премиера Зоран Заев, такива рецидиви от миналото да се избягват и да не се повтарят манипулациите“, каза Ковачев.

По думите му двете държави трябва да престанат да се връщат към миналото, защото по този начин продължава да се наслагва омраза.

 „Много млади македонци виждат България като привлекателна страна и това трябва да бъде запазено“, категоричен евродепутатът.