София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

България и Полша призоваха за сдържаност в Азовско море

Президентът Радев прие полския си колега Анджей Дуда

5 годиниПолитика 6 Боряна Райчева

Президентите на България и Полша призоваха за сдържаност, разум и възможно най-бърза деескалация на напрежението между Русия и Украйна.

„Призоваваме за сдържаност, за разум, за деескалация чрез диалог, без употреба на сила, за гарантиране на свободата на гражданското корабоплаване, за незабавно връщане и освобождаване на корабите от страна на Руската федерация. За нас като страни от този регион е много важно да не допуснем по-нататъшна ескалация”, това заяви президентът Румен Радев на съвместната пресконференция с полския държавен глава Анджей Дуда, която се проведе на „Дондуков” 2.

Президентът на Полша  също акцентира върху проблемите в Азовско море, посочвайки, че голяма част от разговора с българския му колега е била посветена на  Украйна. „Трудно ни е да пренебрегнем това, което се случи и няма съмнение, че трябва деескалация и връщане на украинските моряци, които бяха пленени, и трябва да бъдат върнати военните кораби на Украйна. Това е състояние, което не можем да приемем. Нямаме никакви съмнения, че са необходими по-нататъшни действия, че в тази част на Европа ще приключат тези военни конфликти и са свързани със спазването на Минските споразумения. Полша ще се включи в действията на международната общност за бързо приключване на този конфликт. Няма съмнение, че Русия е агресор и за пореден път нарушава споразумението за мореплаването в Азовско море“, посочи Анджей Дуда.

Полският президент е на официална визита у нас. Той беше посрещнат с церемония на площад „Св. Александър Невски“. След това държавният глава на Полша положи венец пред Паметника на Незнайния воин.

Сред основните теми на разговора между Радев и Дуда са били партньорството на България и Полша в Европейския съюз и НАТО, както и задълбочаването на икономическото и инвестиционно сътрудничество между двете страни. 

Министър-председателят Бойко Борисов също се  срещна с полския държавен глава Анджей Дуда. Двамата акцентираха върху отличното състояние на двустранното сътрудничество и приветстваха 100-годишнината от установяването на дипломатически отношения между България и Полша.

По време на срещата бе отбелязан и интензивният политически диалог на всички равнища, който спомага за конструктивното взаимодействие и сходните позиции на България и Полша по редица въпроси от европейския и международния дневен ред.

Премиерът Борисов също изрази тревогата си пред полският президент Анджей Дуда от напрежението между Украйна и Руската федерация в Азовско море. „В интерес на всички е напрежението да бъде преодоляно с диалог”, подчерта Борисов. Той посочи и че Полша е важен фактор за сигурността в Европа и близък съюзник в рамките на НАТО. „Установили сме добро сътрудничество в сферата на отбраната, което се осъществява както в рамките на ЕС и НАТО, така и на двустранна основа“, каза още българският министър-председател.