София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

България и Саудитска Арабия обменят опит в борбата с екстремизма

Кралството има интерес от засилване на търговския обмен със страната ни

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Българската делегация, която е на официална визита в Саудитска Арабия, посети Глобалния център за борба с екстремистката идеология в Рияд и се запозна с работата му. Това съобщи премиерът Борисов на официалната си страница във Фейсбук. “Обсъдихме възможностите за сътрудничество между правоохранителните органи на България и Кралство Саудитска Арабия”, посочва Бойко Борисов.

Преди това премиерът се срещна със зам.-министъра на енергетиката, промишлеността и минералните ресурси д-р Абед Ал-Саадун. „Кралство Саудитска Арабия е заинтересовано от засилване на търговския обмен с България”, посочи д-р Абед Ал-Саадун.

По неговите думи, страната му има интерес от сътрудничество с българския бизнес в областта на индустрията, металургията, строителството и производството на строителни материали, както и при изграждане на инсталации за производство на енергия от възобновяеми източници – област, в която България разполага с висококвалифицирани специалисти.

Премиерът Борисов потвърди наличието на възможности за обмен на експерти и обучение на енергийни специалисти, тъй като имаме добри традиции и програми за квалификация. Готови сме да работим за насърчаване сътрудничеството и обмена на информация по въпроси от взаимен интерес, каза той и изрази очакване български компании да се включат в изпълнението на проекти в Саудитска Арабия.

Борисов определи Саудитска Арабия като перспективен външноикономически партньор на нашата страна. Договорено бе създаването на работни групи, които да разгледат възможностите за сътрудничество в областите от взаимен интерес.

От своя страна, в рамките на официалната визита, българският министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и министърът на транспорта на Саудитска Арабия Набил бин Мохамед Ал-Амуди са се договорили за сътрудничество в областта на въздушния и морския транспорт, съобщиха от Министерски съвет.

Министрите Московски и Набил бин Мохамед Ал-Амуди обсъдиха проекта на спогодба във въздушния транспорт. Очакванията са, че това споразумение ще допринесе и за подобряването на въздушната свързаност между България и Саудитска Арабия, както и до увеличение на потока на пътници и товари.

Двамата обсъдиха и въпроса за обмяна на опит и добри практики в строителството на метро. Министър Московски изрази позиция, че за България ще бъде голям икономически успех, ако успее да привлечеинвеститори от Кралство Саудитска Арабия.