Гледай
на живо

България и Северна Македония не се разбраха за празника на Гоце Делчев

Категорична бе външната министърка

България и Северна Македония не се разбраха за празника на Гоце Делчев Външният министър Екатерина Захариева отхвърли като неприемлива идеята на Скопие паметта на Гоце Дел... thumbnail text

Външният министър Екатерина Захариева отхвърли като неприемлива идеята на Скопие паметта на Гоце Делчев да се почита като общ празник в България и Северна Македония на 7 октомври - денят, в който костите му са предадени от комунистическата власт в София на Скопие.

Македонски членове на Смесената комисия за историческите въпроси са предложили съвместно честване на паметта на Гоце Делчев на 7 октомври. Тази дата е била категорично отхвърлена от българската страна. На 7 октомври преди около 70 години комунистическата власт в София е предала на Скопие костите на Гоце Делчев. Абсурдно е да празнуваме дати, свързани с Коминтерна и Тито, заяви българският външен министър Екатерина Захариева.  Имаме общо разбиране, че не е лесно, но от друга страна, трябва да сме смели, защото искаме само истината и нищо друго. Въпреки че понякога като че ли да кажеш истината изглежда по-трудно, отколкото да повтаряш стотици пъти една лъжа. Аз много се надявам, че така както двамата премиери празнуваха вече Гоце Делчев и не на тази дата, историците в комисията от страна на Република Северна Македония ще проявят същата мъдрост, заяви Екатерина Захариева.