София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

България има интерес съседките ни да са в ЕС

Това коментира политологът Даниел Смилов

4 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

България има интерес съседите ни да са в ЕС и трябва да убеди Франция да ги допуснат до ЕС, това заяви политологът Даниел Смилов в сутрешен блок.

Според него Европейския съюз цели да задълбочи интеграцията.И Македония и Албания не противоречи на тази интеграция. Процесът на встъпване в ЕС и интеграция на останалите страни могат да протичат едновременно.

Основната причина, която смята политологът за "степенка" до допускането на тези страни е, че част от страните влизат неподготвени в съюза. Така Франция се страхува от бъдещи проблеми и френският президент иска гаранции, за да няма спънки причинени от единични държави на ЕС.

Смилов сигурен, че затягането на интеграционните процеси в сююза не пречи разширяването му с още страни. За това изгодно за България е да подпомага преговорите за ЕС на тези страни. "Дипломатично и с такт" за убеждаването, за да има после страната благоприятни отношения с тях.