София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

България има напредък в борбата с престъпността според ЕК

Изпълнили сме поетите ангажименти за присъединяването ни към ЕС

пропускане
4 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Европейската Комисия отчита напредък за България, относно съдебната реформа, борбата с корупцията и организираната престъпност . Това сочи най- новият доклад на комисията, от днес, в контекста на механизма за сътрудничество и проверка, съобщиха от МВР.
В днешния доклад се разглежда постигнатият през изминалата година напредък в изпълнението на последните 17 препоръки, дадени от Комисията в доклада ѝ от януари 2017 г. В него със задоволство се отбелязва последователната работа на България по изпълнението на тези препоръки. Комисията е на мнение, че напредъкът на България по линия на МСП е достатъчен за изпълнението на ангажиментите на страната, поети към момента на присъединяването ѝ към ЕС.
 
По повод заключенията министърът на вътрешните работи Младен Маринов отчете, че докладът показва трайно постигнати нива, които ни гарантират доверие сред партньорските служби както в европейски аспект, така и в международен. „Ще се опитаме да дадем сигурност на българските граждани и да отговорим на обществените очаквания“, бе категоричен вътрешният министър и припомни, че при предходния доклад отпадна показател 6 по отношение на противодействието на организираната престъпност и борбата с корупцията. „Продължаваме да усъвършенстваме системата и за противодействието на този вид престъпност. В положителна насока бяха отбелязани и мерките за противодействие на корупцията, в това число и в МВР, работата ни в посока да развиваме тази положителна практика е постоянна“, подчерта министър Маринов.