София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

България излиза на пътя на коприната

Разчитат на България да развива отношенията между Китай и Централна и Източна Европа

5 годиниОбщество 27 Боряна Райчева

Китайският бизнес и партньорите му от цял свят проявяват интерес към туризма, земеделските продукти и инфраструктурните проекти не само в България, но и целия регион на Западните Балкани.

Това стана ясно по време на конференция в присъствието на български бизнесмени и ръководството на търговската камара на "Пътя на коприната" - Китай.

По-рано днес министъра за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова се срещна с Жан-Гий Карие, изпълнителен председател на Международната търговска камара „Пътят на коприната“ и ръководената от него делегация у нас. В срещата участие, както председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов, която е техен член. така и Александър Томов, който е техен старши съветник.

По думите на председателя на камарата Жан-Гий Карие посещението цели проучване на потенциални български компании, които имат интерес от активизирането на бизнес отношенията си със световни партньори, да обменят информация за възможностите за инвестиции и как да се включат в проектите на инициативата „Един пояс, един път“. Жан-Гий Карие посочи още, че България е една от най-важните страни на пътя между Изтока и Запада и търговските партньори разчитат на страната ни за развитие на отношенията между Китай и страните от Централна и Източна Европа.

Международната търговска камара SRCIC е обединение от национални търговски камари на страните от инициативата „Един пояс, един път" (Belt and Road Initiative). Проектът цели постигане на свързаността на Китай с пазарите в Европа през Азия, Африка и Близкия изток. В момента, създадената преди 5 години организация има 129 членове от близо 80 страни, включително държавни и регионални търговски камари и милиони свързани предприятия.