София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

България каза „не“ на намаляването на емисиите парникови газове

Президентът Радев изрази позицията на страната ни на форума за климата в Катовице

5 годиниОбщество 5 Боряна Райчева

България продължава да работи с всички партньори в областта на климатичните промени за пълно прилагане на Парижкото споразумение.  Това заяви президентът Румен Радев пред участниците в Конференцията на страните по Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата (COP24), която се провежда в полския град Катовице. Той обаче бе категоричен, че страната ни е против по-нататъшна ревизия или намаляване на емисиите на парникови газове,  защото това не съответства на нашите национални интереси.

Участието на българския държавен глава в глобалния форум е по покана на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш и президента на Полша Анджей Дуда, съобщиха от пресцентъра на Президентството.

По думите на Румен Радев, социалният аспект е фактор от първостепенна важност за запазването на хиляди работни места.

„Трябва да разработваме и прилагаме механизми, създаващи предвидими правила за прилагане, стимулиращи конкурентоспособността на индустрията“, поясни българският президент.  

Той отбеляза, че България и Европейският съюз вече изпълняват ангажиментите си по втория период на задължения по Протокола от Киото и страната ни е на път да преизпълни целта от намаляване на емисиите с 20 процента за 2020 г. в сравнение с 1990 г.

През 2016 г. емисиите на парникови газове в България са намалели с 49 на сто в сравнение с базовата 1988 г. и с 4,4 на сто в сравнение с предходната 2015 г., отбеляза Радев, допълвайки, че светът трябва да се адаптира към променящия се климат. „Адаптирането към изменението на климата е въпрос на всички сектори в обществото, включващ всички органи на местно, регионално и национално равнище, но също така и частния сектор, организациите на гражданското общество и гражданите“, заяви още президентът.

Той отбеляза, че за справянето с мащабни климатични промени, България е разработила Национална стратегия за адаптация и План за действие и декларира, че страната ни е готова  подкрепи приемането на правилата за прилагане на Парижкото споразумение, които са ясни,  ефективни и приложими за всички.

Конференцията на страните по Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата е висшият орган на Конвенцията и се провежда в края на всяка календарна година. В конференцията участват  държавни и правителствени ръководители на страни-членки на ЕС, представители на международни организации, както и на държави от цял свят. Сред целите на форума в Катовице е да се приемат правила за прилагане на Глобалното споразумение за климата от Париж през 2015 г.