София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

България към Гърция и Турция: Нивото на Арда и Марица се покачва

Външното министерство следи ситуацията

6 годиниОбщество 11 Боряна Райчева

Българското външно министерство изпрати предупредителни вербални ноти до властите в Гърция и Турция за очаквано опасно покачване на водите на реките Арда и Марица, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

В предупреждението към гръцките власти се обръща внимание на вероятността от преливане на язовир "Ивайловград" заради очаквани интензивни валежи по целия водосбор на река Арда в следващите дни.

ВЕЦ "Ивайловград" преминава на 24-часов режим на работа с цел сработване на постъпващия приток. Поради това дебитът на река Арда след язовира ще надвиши 300 кубични метра в секунда.

В предупредителната нота до турските власти се посочва, че макар нивото на Марица около Свиленград да е под прага на предупреждение, има вероятност в сряда и четвъртък водното количество да премине жълтия и оранжевия праг и да стигне червения праг на тревога, съгласно родната система за предупреждаване.

От МвнР съобщават, че поддържат постоянна връзка с представителите на Министерството на околната среда и водите и при необходимост ще информира посолствата на двете страни в София.