София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Дадоха мандат на Каракачанов да купи 8 нови Ф-16 за

Правителството одобри проекта за договор на изтребителите

пропускане
5 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

България ще подпише 4 договора за придобиването на 8 изтребителя Ф-16 блок 70 - това е резултатът от финализираните преговори по сделката. Цената на новите самолети на този етап е 1,256 млн. долара. Това обявиха пред медиите в Министерския съвет министрите на отбраната и икономиката Красимир Каракачанов и Емил Караниколов заедно с ръководството на отбраната, след като МС прие техния доклад и даде мандат на Каракачанов.

По думите на Каракачанов има опция Американският конгрес да свали още 60 млн. от цената, с което общата стойност на сделката да падне под 1,2 млрд. долара.

Изтребителите ще бъдат доставени окончателно до 2023 г., но плащането няма да бъде разсрочено. Самолетите са многофункционални, като 6 от тях са едноместни, а 2 са двуместни, обясни шефът на отбраната ген. Боцев.

Предстои четирите договора по покупката на новите изтребители да влязат за ратификция в парламентарната комисия по отбрана и в пленарната зала през следващата седмица.