София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

България купува нов медицински хеликоптер

Средствата ще бъдат осигурени от оперативна програма „Региони в растеж

пропускане
4 годиниЗдраве 43 Боряна Райчева

Предвижда се купуването на медицински хеликоптер. Средствата ще бъдат осигурени от оперативна програма „Региони в растеж”. Планира се хеликоптер да има още догодина.

У нас медицински хеликоптер имаше до юли. Тогава фирмата-собственик го продаде в Грузия. Той беше използван редовно при над 20 спасителни акции от Планинската спасителна служба. България остана единствената държава в Европейския съюз без въздушна линейка.

Новината за отпуснатото финансиране идва от Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), което управлява средствата по оперативна програма "Региони в растеж" 2014 - 2020 г. На заседание, проведено в сряда, от ведомството са разпределили бюджет 108 млн. лв., като от тях 20 млн. лв. се насочени към Министерство на здравеопазването целево за "покупката на хеликоптер за въздушно спасяване и превоз на нуждаещи се пациенти, спасителни и донорски операции".

От прессъобщението става ясно още, че средствата са потърсени с проект на министерството, по който ще бъдат анализирани и идентифицирани най-подходящите площадки за излитане и кацане на машината.