София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

България няма да подкрепи търговското споразумение между ЕС и Канада заради визите

Румъния също е против

8 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

България не подкрепя търговското споразумение между ЕС и Канада заради визите. Въпросът беше поставен на среща на Съвета по външни работи в Брюксел, където се обсъжда проектът за Всеобхватно икономическо и търговско споразумение със северноамериканската страна. То е в напреднала фаза и очаква подпис през октомври, съобщава БНР.

За да влезе в сила обаче, трябва всички 28 парламента на държавите в ЕС да го одобрят.

Причината за българското предупреждение е отказът на Канада да премахне визите за български граждани, както го е направила за останалите страни от Съюза. ЕК даде двегодишен срок на Канада и на САЩ да премахнат визите за българи и румънци, който изтече.

Румъния също заплаши да блокира сделката заради липсата на реципрочност във визовия режим. Взаимното отваряне на пазарите на ЕС и Канада за търговия ще донесе според Брюксел големи икономически ползи.

Европейската комисия публикува резултати от проучване, извършено във връзка с преговорите между ЕС и САЩ за сключване на Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции, което показва, че ТПТИ ще доведе до средно увеличение на цените от 0,3 %, докато приходите на домакинство се очаква да нараснат със средно между 0,2 и 0,4 %. Проучването е част от течащата оценка на въздействието на международния договор върху икономиката, социалното положение на гражданите и околната среда.