София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

България почита паметта на Апостола

Предвидени са тържествени церемонии в цялата страна

пропускане
5 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

България отбелязва с тържествени церемонии в цялата страна 146 години от смъртта на Васил Левски.
 
Официалното честване в София ще се проведе тази вечер в 18:00 часа, като на него слово ще произнесе и президентът Румен Радев. 
 
Все още има спор между историците, за това дали Апостола е убит от Османската власт на 18 или 19 февруари по нов стил. Затова и през двата дни има официални събития.
 
В понеделник стотици гости и граждани на Карлово се събраха в родния град на Левски, за да почетат паметта му. На церемонията беше и вицепрезидентът Илияна Йотова. 
 
Пред почетните роти на Карловския гарнизон с тържествен ритуал беше донесено знамето на местния революционен комитет. Възпоменателната церемония за гибелта на Левски завърши със заря.
 
С шествие - поклонение годишнината от смъртта на Левски беше отбелязана и в София. Членове на Националния фронт за спасение на България и граждани поднесоха цветя пред паметника на Апостола и тръгнаха към паметната плоча в църквата "Света Петка". В шествието участваше и лидерът на партията Валери Симеонов.
 
В края на шествието присъстващите напомниха с минута мълчание, че Левски е оставил на страната ни идеала за демокрация, чиста и свята република.