София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

България подписа за авиационния данък

Владислав Горанов потвърди

4 годиниИкономика 2 Боряна Райчева

Финансовият министър Владислав Горанов потвърди, че е подписал декларация от името на държавата, която препоръчва авиационните компании да бъдат облагани с данък заради вредните емисии.
В същото време министър Горанов заяви, че е рано да се каже дали след като се вземе законодателно решение ще има поскъпване на самолетните билети.
Декларацията, подписана от финансовия министър, е инициирана от холандското правителство. В нея се казва, че авиацията генерира огромна част от въглеродните емисии.
Горанов обясни, че този документ отправя апел към Европейската комисия да направи анализ и да предложи на Европейския парламент и на Съвета възможно решение, чрез което да се постигне облагане на дейността на авиокомпаниите във връзка с вредните емисиите, които този бизнес произвежда.
На въпроса как ще се отрази това на крайната цена на самолетните билети, министърът на финансите подчерта, че все още не е ясно дали декларацията ще доведе до законодателни промени и дали всички страни-членки на ЕС ще се обединят около предложението. По думите му, тя само констатира, че е налице проблем и по същество е апел към Европейската комисия да предложи анализ и законодателни решения, но не и конкретни предложения.
Решението България да подпише декларацията е взето след като е било обсъдено в Министерски съвет.