София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

България подписва нов договор с Русия за АЕЦ "Белене"

Интерес към изграждането на АЕЦ "Белене" има китайска енергийна корпорация

6 годиниПолитика 10 Боряна Райчева

България трябва да подпише нов договор с Русия заради оборудването на АЕЦ "Белене". Това съобщи пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Все още не е ясно колко пари ще струва на държавата съхраняването на мощностите за втората атомна централа, обясни тя и посочи, че преговорите с Москва най-вероятно ще продължат до края на годината. Премиерът Бойко Борисов се срещна днес с представители на руската държавна компания "Росатом", които са на посещение у нас, съобщи БНТ. Петкова обясни, че не се изключва възможността Русия да бъде привлечена за инвеститор в централата, чието строителство беше замразено през 2013 г. Конкретни преговори по този въпрос обаче не са водени. България до момента е изхарчила над 3 млрд. лева за доставката на оборудване за АЕЦ "Белене". Реакторите за двата блока на централата са изработени и платени от страната ни, след като България беше осъдена по арбитражно дело от Русия. Окончателно оборудването трябва да бъде доставено у нас до края на годината, но също така то трябва да бъде консервирано, за да се запази.

Енергийният министър обясни, че учени от БАН изработват доклад , който да покаже доколко изгодно ще бъде на България да изгради втората атомна централи и какви опции има пред страната. Междинният доклад на учените вече е готов, посочи Петкова.  Тя каза още, че досега интерес към изграждането на АЕЦ "Белене" са проявили три компании, една от които - държавната китайска енергийна корпорация.