София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

България получи похвала за охраната на граница ЕС - Турция

Борисов и Радев се срещнаха с еврокомисаря по миграцията

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Министър-председателят  Бойко Борисов се срещна с еврокомисаря по миграция, вътрешни работи и гражданство Димитрис Аврамопулос. Двамата обсъдиха напредъка в областта на миграционната реформа, както и борбата с тероризма и сътрудничеството в  киберпространството. Комисар Аврамопулос подчерта, че България отлично охранява външната граница на ЕС с Турция и заяви, че страната ни трябва да бъде приета в Шенгенското пространство.

Вътрешният министър Валентин  Радев  също проведе среща с комисар Димитрис Аврамопулос. Двамата обсъдиха очакванията на комисията и председателството от предстоящата конференция ЕС - САЩ в областта на правосъдието и вътрешните работи. На срещата бе потвърдена важността на трансатлантическия диалог и засиленото сътрудничество в борбата с тероризма и организираната престъпност. ЕК отново подчерта готовността си да продължи съвместно със засегнатите държави членки работата за постигане на визова либерализация, съобщиха от МВР.

Министър Радев запозна с резултатите, постигнати до момента от председателствато в областта на вътрешните работи и увери комисар Аврамопулос в готовността ни да положим всички необходими усилия за постигане на максимален напредък по законодателните предложения в областта на сигурността и реформата на общата система за убежище.

Комисар Аврамопулос даде много висока оценка на работата на българското председателство и потвърди готовността на ЕК да подкрепя работата му.